Priopćenje za javnost

20.10.2015.

Sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca, Đuro Sessa, jednoglasno je izabran za zamjenika predsjednika Savjetodavnog vijeća europskih sudaca na plenarnoj sjednici toga tijela koja je od 14. do 16. listopada 2015. održana u Londonu.

Savjetodavno vijeće europskih sudaca je tijelo Vijeća Europe, u čijem su sastavu isključivo suci, i koje se prvenstveno bavi pitanjima neovisnosti, nepristranosti i stručnosti sudaca. Osnivanjem toga tijela, Vijeće Europe je željelo naglasiti ključnu ulogu sudstva u propitivanju koncepta demokracije i zakona na kojima se temelji njegovo djelovanje. Uz ostale zadaće u svojoj nadležnosti, Savjetodavno vijeće europskih sudaca može zatražiti od određene zemlje članice razmatranje specifičnog problema u svezi sa statusom ili položajem sudaca, a ako je potrebno, tada zajedno s dotičnom državom raspravlja mogućnosti unapređenja postojeće situacije kroz razvoj zakonodavstva, institucionalnog okvira i sudske prakse.

Na sjednici Savjetodavnog vijeća europskih sudaca održanom u Londonu, izabran je njegov novi Biro u sastavu:

- NILS ENGSTAD, Norveška - predsjednik
- ĐURO SESSA, Hrvatska - zamjenik predsjednika
- NINA BETETTO, Slovenija - član
- JEAN-CLAUDE WIWINIUS, Luxembourg - član.

vrh stranice